söndag 5 augusti 2012

Bäst när det gäller

4. Portugal

Jag säger det igen; beundrar verkligen Portugal. Vilket fantastiskt mästerskapslag.

Det fanns en period av några år efter EM 2000 då jag stördes av hur överskattade de faktsikt var - allt baserat på en enda turnerings bländade spel och Luis Figos närvaro.

Men från och med VM 2006 och framåt är det som att platserna är ombytta. Allmänheten ser bristerna - som faktiskt finns där på pappret - i laget och kvalspelet och dömer ut Portugal som inte så värst farliga trots allt. Även om jag inte alltid säger emot så räcker det med att beskåda det som de gör för att jag ska imponeras.

Inget annat lag har samma kombination av defensiv organisation och teknisk briljans.

Men framförallt - inget annat lag får sådan maximal utdelning av sitt manskap. Fortfarande saknas en duglig striker längst fram, men Portugal anpassar sig med sylvasst kontringsspel.

Så har det varit i vartenda slutspel sedan VM 2006. Och under de två senaste har man inledningsvis inte ens räknats med som ett lag för utslagningsfasen.

Det enda man kan invända mot den här gången är att det där med maximal utdelning blev lite sådär i och med att man brände ett jätteläge att ta kanske den mest meriterande segern i sitt lands fotbollshistoria, när man fick den där kontringen mot Spanien i semifinalen.

Siffror

3 segrar
1 oavgjord
1 förlust

6 gjorda mål
4 insläppta mål

Inga kommentarer: