fredag 25 september 2009

Det optimala EPL, del I

Okej, here it goes.

Kriterier:

* Historia

* Karaktär

* Estetik

* Listan är till stor del personlig, finns inga anspråk på att vara helt rätt.

* Finns flera lag som jag finner totalt osympatiska, men listan värderar alltså inte lagen på det sättet.


Arsenal
I många delar av världen lever många människor ett odrägligt liv, som gör att de är hänvisade till svält, slavarbete eller tiggeri för att kunna överleva. Andra människor i dessa länder har det bra. De använder sina pengar till att bo bra, och åka till London för att turista och kolla på fotboll. Man vet inte alltid så mycket om fotboll. Men de vet att spelarna i dessa stora Londonlag tjänar mycket pengar och är därför att betrakta som beundransvärda atleter. Att gå på fotboll är således ännu ett sätt att ta del av lyxlivet i London.

Om 10-15 år kommer Arsenal vara något helt annat än vad Arsenal var för 20 år sen. Klubbens profil som den mest mäktiga arbetarklubben i London kommer att vara helt borta. Gentrifieringen kommer att slå igenom även här.

Värt att påpeka denna oundvikliga utveckling i samband med att Arsenal presenteras som ett självklart inslag i den engelska högstadivisionen.

Aston Villa
Mycket anrik förening som fortfarande inte har horat ut sig helt och hållet till den moderna fotbollen, i jämförelse med vissa andra.

Blackburn Rovers
I början av 90-talet tog Jack Walker fram sina plånbok och gjorde Rovers till ett topplag i England. De vann till och med ligan 1995. Det är senast som ett lag utöver Arsenal, Chelsea och Man United blev engelska mästare. Kommer att vara 15 år sen när den här säsongen är färdigspelad.

I dagens fotboll hade Walkers pengar inte kunnat ge så mycket. Småpotatis. Nå, det här får väl ses som ett gränsfall. Men Rovers fyller ett hörn av England som annars inte har några framgångsrika fotbollslag. De har en liten kort historia för mig. Och de är ett av få lag i England på den här nivån som ser det snygga i 50-50-matchtröjor. Ta tillbaka blå strumpor igen så är den delen komplett.

Chelsea
I början av 90-talet fanns det lite karaktär hos Chelsea. Och de hade ett vackert namn. Och de har lirat i högsta divisionen under hela den tid som jag sen barnsben följt internationell fotboll. Det får duga. För annars vet bloggens läsare vad jag tycker om den här plastikoperationen.

Coventry City
Oj, vad längesen det är som Dion Dublin var kungen av Highfield Road. Coventry var ett av de lag som jag kände för när jag inte hade fokus på favoirtlaget Liverpool. 2001 åkte laget ur den högsta divisionen för första gången i klubbens historia. Efter uppflyttning 1967 höll man sig alltså kvar i nästan 35 år. Klart en sån medelklubb förtjänar en plats i högsta serien. Trots att Highfield Road är död numer.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Sandro sa...

Riktigt kul idé! Längtar tills du når Serie A.

Hossein Nayebagha sa...

Jeps. Del II kommer senare ikväll. Serie A bör vi nå fram till iaf inom 3-4 dagar.